Esküvőmánia

Hogyan lehetsz biztos benne, hogy tiéd lesz a legtutibb esküvői torta?

2019. július 22. - sakurasaku

Az esküvői torta mindig sok kérdést vet fel és variációk végtelen sorát vonultatják fel a cukrászok. Kövesd az alábbi lépéseket az édesség megálmodásától az első szeletig és édes lesz a jutalmad!

 

Légy stílusos

Mikor először az esküvői torta gondolata felmerül benned, egész biztosan úgy érzed magad, mint Gombóc Artúr: kerek torta, fehér torta, színes torta, csokoládé torta stb.
Az esküvői tortádnak azonban nem kell sem kereknek, sem pedig vanília vagy csokoládé ízűnek lennie, csak akkor, ha te úgy szeretnéd. Elsőként érdemes a helyszínhez és a saját stílusodhoz illeszkedő torta dizájnt választani. Ha rusztikus, őszi esküvőt tervezel, akkor lehetőség szerint igazítsd a tortát is a földszínek palettájához, így visszafogott, elegáns megjelenést kölcsönözhetsz az édességnek. Viszont ha modern, fémes hatású színek dominálnak nálad, érdemes aszimmetrikus szintekből álló, csillogó felületű tortát választani.  

 shutterstock_746362144.jpg

Kezdd az alapokkal

Kezdjük a torta formájával. A hagyományosan kerek torta mellett sok más lehetőség is van. A négyzet alakú édesség stílusos választás a modern hangulat tükrözésére. Vannak hatszögletű, ovális, szirom alakú, sőt háromszög alakú torták is, amelyek mindegyike külön-külön személyiséggel rendelkezik. Találunk az esküvői torta kínálatban továbbá aszimmetrikus vagy szándékosan off-center elhelyezésű, látványos darabokat is.

A máz esetében is számos választási lehetősége van. A vajból és cukorból készült vajkrém krémes, és lágy marad, így könnyedén vágható, színezhető és ízesíthető. A fondant egy másik népszerű lehetőség, ami szilárd alapot biztosít a dekoratív részletekhez. Mielőtt választasz, érdemes az időjárást is figyelembe venni, hiszen a vajkrém megolvadhat a nagy melegben. A fondanttal díszített torták viszont a költségvetés nyakára hághatnak, hiszen az extra dekor és formavilág mindig plusz kiadást jelent.

 

Járj utána a számoknak

Az esküvői tortát készítő cukrászok, cukrászdák tortaszeletenként számítják fel a költségeket. Így egy-egy árajánlatkérés előtt érdemes felkészülni rá, hogy 350 Forinttól akár 4000 Forintot is felszámíthatnak szeletenként a tortáért. Természetesen minél bonyolultabb, díszesebb, extrább tortát szeretnél, annál magasabb összegre kell számítanod. A fondant általában drágább mint a vajkrém, és ha bonyolult formájú, élénk színeket vagy kézzel készített cukor virágokat, esetleg más formát szeretnél, a torta tervezőjének idejét és kreativitását is bele kell kalkulálnod a költségvetésbe.

 

Találj rá a hozzád illő cukrászra

Az alapok elsajátítása és a költségvetés kalkulálása után itt az ideje, hogy a hozzád illő cukrászt is megtaláld. Akár interneten vagy újságból tájékozódsz, a véleményeket mindig hallgasd meg, olvasd el figyelmesen. Érdemes a közelmúltban házasságot kötött ismerősöktől is érdeklődni,  nekik milyen élményeik vannak a tortaművészekkel és kit ajánlanak meleg szívvel. Az esküvői helyszín vendéglátóitól is sok tapasztalattal bírnak, nyugodtan kérdezz tőlük, biztosan ajánlanak majd egy-egy jó szakembert!

Miután a távolból már megismerkedtél megannyi cukrásszal és műveikkel, szűkítsd a listát a neked legjobban tetsző háromra, majd kérj tőlük személyes találkozót. Ekkor nyugodtan felteheted a kérdéseidet, megbeszélhetitek az esküvő dátumát és helyszínét, illetve a torta részleteit is. A találkozóra érdemes határozott elképzeléssel érkezni, akár képet is vihetsz nyugodtan, hiszen nagy segítség a cukrász számára is, ha látja és nem csak elképzeli álmaid tortáját. 

 

Kóstolj

Nem egyszer előfordul, hogy az esküvői torta gyönyörű, viszont az ízével sem te, sem a násznép nem elégedett maradéktalanul. Márpedig csak úgy, mint minden igazán fontos dologban, itt is a belső a fontos. Természetesen nem lehet mindenki kedvében járni, ezért mindenképpen helyed a saját ízlésed az előtérbe. 

A személyes találkozón bátran kérj kóstolót, legtöbb esetben erre fel vannak készülve a cukrászdák, sőt, sokszor ők ajánlanak erre lehetőséget. A legnépszerűbb tervezők komplex aromákkal dolgoznak, mint például a kókusz és a lime, a narancs és a mangó, valamint a csokoládé-mogyoró és a mokka. Ráadásul az évszakok szerint is más-más ízeket helyeznek előtérbe. Ilyen például a csokoládé torta mocha-pralinéval, ami tökéletesen alkalmas a téli esküvőkre.

shutterstock_512559085.jpg 

Foglald le a cukrászt

Ha úgy érzed, megtaláltad az a hozzád illő tortát és mesterét, ne habozz, foglald le, mielőtt más lecsap rá.  Legtöbb esetben szükség van foglaló összeg letételére. Mikor megegyeztek az árban és időpontban, írjatok alá szerződést, hiszen a cukrász ugyan úgy alvállalkozó, mint az ételszállítók és a helyszín. Mielőtt aláírnátok a papírokat, egyeztessétek a következőket:

  • hol készül a torta,
  • ki süti és ki díszíti (ez sokszor nem ugyan az a személy),
  • ki és hogyan szállítja el az esküvő helyszínére a kész tortát,
  • ha szükséges a torta hűtése, hogyan tudjátok megoldani.

 

Tervezd meg a kiszállítást

Győződj meg róla, hogy a cukrász nagy figyelmet fordít arra, hogy egy darabban szállítsa a tortád az esküvői helyszínre. A legtöbb torta tervező egy kisebb összegért szívesen szállítja ki személyesen a tortát; az extra szállítási díj megfizetése pedig mindenkinek megéri, hiszen a legjobbra bízzuk a finomságot. Mindenképpen add meg a helyszín pontos címét és a szervező nevét is a cukrásznak, így neked nem kell jelen lenned, mikor a torta megérkezik. Ne feledd, ez a te napod, megérdemled, hogy minden rólad szóljon és mindenki veled foglalkozzon! 

 

Időzíts

Hagyományosan a torta felvágását az vacsorát követően szokták megtartani a párok, így nem kell megszakítani a táncos bulit. De bátran átrendezheted ezt a sort és akár a szertartást követően, vagy közvetlenül az éjféli vacsora előtt vagy után is felvághatjátok a tortát. Az a fontos, hogy mind a ceremóniamester mind pedig a fotós tudja, hogy mi fog következni és segítsenek a megvalósításban.

 

Jusson neked is

Meglepődnél,  ha tudnád, hogy jónéhány párnak nem jut a saját esküvői tortájából – semmiképp ne hagyd, hogy ez történjen veled! Ha nincs időd leülni falatozgatni, kérd meg a vendéglátókat, hogy a torta felvágását követően tegyenek félre 1-2 szeletet. Ezt akár késő este a nagy bulizás közben is belapátolhatod, hogy extra energiához juss.

shutterstock_1287260563_s.jpg

Ha pedig esetleg nem sikerülne az este folyamán megkóstolni a cukrász remeket, még mindig megtehetitek reggel, így a házas élet garantáltan édesen kezdődik majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://eskuvomania.blog.hu/api/trackback/id/tr1214971832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása