Kényes kérdések

2018. március 02. - sakurasaku

A várva várt nap előkészületei közben bizony felmerülnek kellemetlen kérdések, szituációk, melyeket meg kell oldani. Összeszedtünk párat, próbálunk tanácsod adni, de kíváncsiak vagyunk, hogy nektek milyen helyzeteket kellett megoldanotok.

Dekoráció, kellékek

Minden szülő legalább annyira izgatott az esküvő körüli szervezkedés időszakában, mint maguk a házasulandók. Elő is kerülnek a fiók mélyéről a saját fotóik, esetleg megmaradt kiegészítőik, melyeket nagy örömmel ajánlanak fel nektek. Mit tesztek? Elfogadjátok az anyós csipke táskáját, esetleg kis esernyőjét? Szerintünk pár fotó erejéig mindenképp érdemes elfogadni a felajánlást, aztán az esküvő napján már a saját ízléseteknek megfelelő kiegészítőkkel állni a násznép elé. Kiegészítő kérdés pipa, na de mi van, ha jönnek a „hasznos” tanácsok a dekorációt illetően? Hagyjátok magatok befolyásolni, vagy ragaszkodtok a saját elképzelésetekhez? A mi tanácsunk: semmi beleszólás, a környezet nagyban meghatározza a hangulatát a napnak, ezért fontos, hogy minden olyan legyen, ahogy azt ti megálmodtátok!

094.jpg

Meghívjátok a szülők barátait, ismerőseit?

Nyilván mindenki felállít egy létszám limitet, amit nem kellene túllépni. Legyen az szűk körű, 30-40 fős, vagy 100-150 fős, akkor is felmerül a kérdés, hogy a szülők barátai, ismerősei beleférnek-e. Ismeritek-e őket, van-e bármi kapcsolatotok velük. Ha nincs, akkor miért lennének ott? Vannak olyan szülők, akik határozottan kijelentik, hogy márpedig a Marikának meg a Józsinak ott kell lennie. Mi fizetjük, akkor ennyi beleszólásunk lehessen!     Megoldás lehet ezen kényes helyzet elkerülése, ha Ti magatoknak álljátok a költségeket. Lehet, hogy 1 évvel később tartjátok meg a szertartást, de addigra össze tudtok spórolni annyi pénzt, hogy azok legyenek a vendéglistán, akiket ti szeretnétek. Esetleg kompromisszumot lehet kötni a szülőkkel, hogy a szertartásra meghívjátok az Ő barátaikat is és egy kis állófogadáson meg is kínáljátok őket, de a buliba már nem vesznek részt. Ezt segít kommunikálni, ha kétféle meghívót készítetek, és a szövegezésben feltüntetitek, hogy kit meddig és hol láttok szívesen. :)

invitation-2246613_1920.jpg

A rokonság meghívása

Szintén nagy kérdés, hogy milyen fokig hívjátok meg a rokonokat. Az unokatestvérek felnőtt gyerekei és azok családja még belefér? Ha a gyerekeket már nem hívjátok, akkor azt hogyan kommunikáljátok?

Mi azt gondoljuk, hogy ha szoros kapcsolatban álltok, akkor egyértelmű, hogy ott a helyük, de ha évente egyszer találkoztok a dédnagyszülők születésnapján, akkor felesleges. Ez nekik is teher lehet, hiszen manapság egy családnak jó pár tízezer forintjába belekerül egy esküvő…

A következő blogunk erről szól majd. Arról, hogy ha a másik oldalon, vagyis a meghívottak között szerepelsz, akkor mit, mennyit illik adni, milyen formában, stb…

 

Félsz a téli esküvőtől? Mondunk 4 okot, hogy miért vágj bele!

A napok óta tartó havazás az Esküvőmániásoknál is meghozta a hatását, elkezdtünk a téli esküvőkről álmodozni. Bár megoszlanak a véleményeink, abban egyetértünk, hogy egy havas menyegző a megfelelő helyszín, dekoráció és egyéb kiegészítők bevonásával felejthetetlen élmény lehet nemcsak a jegyespárnak, de a vendégeknek is.

Hoztunk hát 4 indokot nektek, hogy bele merjetek vágni a kalandba:

Végre nem a szokványos meghívók

Bár izgalmas invitáló kártyákat a téltől függetlenül is kitalálhattok, mi azonban úgy véljük, hogy ennek az évszaknak annyi csodálatos velejárója van, hogy vétek lenne nem megmutatni őket a meghívón. Tobozdarabok, téli pillanatképek valami csodás papírból kivágva, fenyőlevél akár illathasználatra, vagy hófedte faágak imitálása és még sorolhatnánk.

meghivo3.jpg

meghivo4.jpg

Tematikus esküvő a javából

Manapság egyre többen építik fel a nagy napot valami izgalmas téma köré. A téli esküvő adja ezt: a hó és jég jelenléte, a téli színekkel való játék, esetleg egy kastélybelső kialakítása olyan ünnepi hangulatot adhat az eseménynek, amitől mindenki el lesz ájulva. A képzelet határtalan, szánjatok időt az ötletelgetésre.

tema2.jpg

tema3.jpg

 

 

 

 

Téli torták és sütik - nem fog ki rajtuk a kánikula

A torták, sütemények mindig központi kérdésként merülnek fel a szervezés fázisában. Hideg időben sokkal változatosabban állíthatjátok össze a desszerteket, hiszen nem kell attól aggódni, hogy esetleg a nagy melegtől bármi megromolhat. A megfelelően összeválogatott, télre szabott cukrászremekek olyan látványt nyújthatnak, hogy a vendégsereg más sem akar majd tenni, mint enni, enni és enni.:)

torta7.jpg

torta5.jpg

 

Menyasszonyi ruha - másképp

Bizony, teljesen más egy nyári ruha, mint egy téli. Végre nem kell arra figyelned, hogy minél vékonyabb anyagból készüljön álmaid viselete: jöhet a szőrme, a prém, lehetsz akár jégkirálynő is, az időjárás nem az ellenséged többé.

ruha3.jpg

ruha2.jpg

 

Hamupipőke üvegcipője

Minden menyasszonynak fejtörést okoz, hogy milyen cipőt válasszon a nagy napra.

Természetesen fontos, hogy a ruhához illő legyen a lábbeli, de a kényelem és praktikum egyáltalán nem elhanyagolható tényezők a választásnál.

Magas vagy lapos?

Először is fontos szempont, hogy életed párja milyen magas. Meglehet, hogy szinte egy magasságban vagytok, vagy csak pár centivel magasabb nálad. Ebben az esetben semmiképp se hozd abba a kellemetlen helyzetbe, hogy magassarkút választasz. Neked sem lesz jó lenézni rá és neki sem, ha pipiskednie kell, hogy megcsókoljon.

Ha megvan a min 5-10 cm magasságkülönbség köztetek, akkor bátran válassz magas talpú, vagy magas sarkú topánkát. Azt viszont gondold át, hogy a mindennapokban milyen gyakran viselsz magassarkút, mert az egy külön képesség, hogy egész nap kecsesen tipegj benne. A táncról nem is beszélve!

007.jpg

Legyen-e váltó cipő?

Akár a lapos, akár a magas sarok mellett döntesz, a váltócipő lehetőségét mindenképp fontold meg.

Pár héttel a nagy nap előtt érdemes befektetni egy tuti biztos, esetleg nem annyira díszes, de kényelmes cipőbe. Ezt pár alkalommal már fel is veheted, persze csak pár órára, akár otthon jönni-menni benne, hogy teljesen felvegye a lábad formáját. Ez jól jön majd a buliban, amikor már a kényelem a legfontosabb.

Fehér- színes?

Manapság egyre nagyobb divat, hogy a fehér ruhához színes lábbelit választanak az arák. Ez szuper összhangot tud sugározni, ha például a virágcsokorral, a vőlegény nyakkendőjével, esetleg a terem dekorációjának színével megegyező. Aki bevállalós, annak mindenképp ajánljuk!

Ha viszont nem fehér lesz, akkor mindenképp gondolj arra is, hogy a menyecskeruhádhoz is illő színt válassz, vagy esetleg akkor még egy párról gondoskodj.

A színes cipő mellett szól még az a tényező is, hogy azt az esküvő után is tudod hordani, ellenben a fehér verzióval, ami kevés alkalomhoz passzol.

027.jpg

Díszítés

Javasoljuk, hogy szánj időt arra, hogy esetleg egy teljesen egyszerű fazonú cipőt veszel és Te magad díszíted ki strasszokkal, kövekkel, gyöngyökkel. Így még jobban magadénak érzed majd.

008.jpg

Fotók: http://fotografik.hu

Néhány tipp, hogy ne legyen nyűg a gyereksereg az esküvődön!

Egy esküvőnek nem feltétlenül kell gyerekmentesnek lennie. Igazán emlékezetes és jó élmény lehet mindenkit bevonni az ünneplésbe, amennyiben az összes vendég részére megteremtitek a szükséges kényelmi feltételeket.

Íme az elengedhetetlen tippek a sikerhez:

Hozzatok létre egy gyerekszobát.
Egy olyan sarok, vagy egy elkülönített szoba, ahol van például tévé, papír, kréták, játékok, jelmezek, lego és egyéb szórakoztató eszközök. Így a nebulók garantáltan órákat képesek eltölteni a szülők nélkül, akik mindeközben felszabadultan tudnak beszélgetni, ismerkedni, vagy vacsorázni. A jól kitalált gyerekaktivitások csak sikert jelenthetnek ezen a napon.

img_20180123_140421_487.jpg

 Fotó: Pöttöm Party - http://pottomparty.hu/ 

Rendeljetek baby sittert.
Ha nagyon sok kiskorú lesz a lakodalmon, akkor garantált a káosz. Rohangálás a vacsora alatt, szülők nyaggatása evés közben, beszédek megzavarása és még sorolhatnánk a kritikus pillanatokat. Erre az esetre javasoljuk, hogy találjatok valakit, aki a fontos momentumokban lefoglalja a fiatal korosztályt: játékokat, feladatokat ad nekik, csoportos aktivitásokat talál ki. Ebben a formában a felnőttek teljesen másképpen tudnak kikapcsolódni, biztosra vesszük, hogy az egész este hangulata más lesz ettől a csekély gesztustól.

Közös aktivitás
Találjatok ki olyan szakaszokat a nap folyamán, amelyek mindenkinek érdekesek lehetnek: alkossatok kis csoportokat és minden csoportnak adjatok feladatokat (például kincsvadászat, amit egy egész délutánra kiterjeszthettek, így akkor tudnak ehhez a játékhoz folyamodni a csapatok, amikor szükségét érzik a gyerekek miatt). Közös móka a vendégkönyvbe való beírás is - miért ne rajzolhatnának a kicsik valami kedveset az ifjú párnak?

Jóllakott gyerekek = boldog gyerekek
Egy hagyományos esküvői vacsora órákig tarthat, de a legtöbb tízév alatti gyerek már
negyedóra után el akarja hagyni az asztalt. Ezért jó odafigyelni arra, hogy egész nap legyen elérhető étel és gyümölcs, mivel a kisebb korosztály gyakran megéhezik.
Bevált módszer az is, hogy először a gyerekek egyenek, utána a felnőttek (ha egy ültetett vacsoráról van szó, a gyerekeket érdemes először kiszolgálni). Így a szülők mellettük tudnak maradni a vacsora alatt anélkül, hogy a ceremóniákról lemaradnának (beszédek, meglepetés műsorok, stb). Amikor az apróságok vacsorája megtörtént, a felnőttek nyugodtan falatozhatnak, hiszen a gyereksereg már jóllakottan és boldogan játszik tovább a gyerekszobában.

Mókás vacsora
Sokkal érdekesebb egy vacsora, ha közben olyasmit csinálhatsz, amit otthon nem szabad. A gyerekek vacsora asztalára tegyetek papírterítőt, amire firkálni tudnak ceruzákkal és krétákkal. Imádni fogják.
Hot dogot kínálhattok egy kiskocsiból, vagy hagyjátok a gyerekeket fagyit rendelni egy fagyistól. Ugye, milyen kevés kell az örömhöz? :)
Továbbá: fogjátok rövidre a vacsorát és csökkentsétek a fogások számát. A bőség zavara sokszor gyomorrontáshoz vezethet, ezt pedig senki nem viselné túl jól.

Fotófülke

Egy olyan fotófülke, amely tartalmaz jelmezeket, kiegészítőket, minden vendég számára örömet és újdonságot jelent, ugyanakkor egy remek lehetőség arra, hogy megörökítsetek minden vendéget és ti magatokat is. A buli után össze tudjátok gyűjteni a képeket egy fotóalbumba, néhány képet pedig szétoszthattok a vendégek között.


Videóüdvözlet
Amennyiben megbíztatok valakit azzal, hogy filmre vegye a nagy napotokat, ajánljuk, hogy a videós ne csak a felnőtteket kamerázza, hanem ragadja meg az alkalmat arra, hogy rövid kérdéseket tegyen fel a gyerekeknek. A kérdések: milyen volt a napotok? Mit jelent az esküvő? Mi az a szerelem? Az ilyen pillanatokat szórakoztató lesz visszanézni, elhihetitek. :)

img_20180123_140427_118.jpg

  Fotó: Pöttöm Party - http://pottomparty.hu/ 

 

 

 

Mit ne adjunk nászajándékba?

Többen kértétek, hogy adjunk tippeket nászajándék vásárlására. Egy kicsit megfordítjuk a dolgot és ezúttal arról írunk nektek, hogy melyek azok a meglepetések, amelyeket mindenképpen kerüljetek el, ha nászajándékról van szó.

Hiába tűnik egy-egy ajándék fantasztikus ötletnek a pár érdeklődési köre, hobbija végett, bizonyos dolgokat nem ajándékozhatunk az esküvő napján; nem illik, vagy akár babonából nem javasolt.

Összegyűjtöttünk valamennyit, a listát bővíthetitek. :)

1. Kés

Népi hiedelmek szerint, ha kést adunk ajándékba (még akkor is, ha például a pár mániákus késgyűjtő), az balszerencsét hoz a párra éppúgy, mint minden éles tárgy - a babona szerint ez kettévágja a házasságot is.

2. Babakelengye

Bár az örömszülők titkos vágya, hogy az esküvő után rövid időn belül nagyszülők legyenek, nem biztos, hogy ezt a pár is így tervezi. Meglehet, hogy a közeljövőben nem szeretnének babát és az is előfordulhat, hogy nem tudnak gyermekeket vállalni a közös életük során. Intim téma, amit esküvő alkalmával nem (sem) illik feszegetni.

3. Étkészlet

Az elmúlt 50 év talán egyik leggyakoribb nászajándéka és egyúttal az esküvői pár rémálma. :) Könnyen meglehet, hogy több szettet is kapnak egyszerre annak ellenére, hogy talán egyre sincs szükségük. Abban az esetben javasoljuk ezt az ajándéktípust, ha tudomásotok van valami régi, nagy álomról és biztosak vagytok benne, hogy garantált lesz az öröm a készlet láttán.

4. Óra

A babona szerint, ha órát adsz az ifjú párnak ajándékba, azzal azt jelzed, hogy a temetésükre is el fogsz majd menni. A kínai kultúrában az óra egyben a véget is jelenti.

5. Párkapcsolatról szóló könyvek

Az esküvő napja egy pár számára az egyik legboldogabb napot jelenti. 'Szerelemből megyek hozzád feleségül...'. Tehát remélhetően nem kell arról olvasniuk, hogy hogyan tegyék még boldogabbá a kapcsolatot. :)

6. Üvegáru

A babona szerint az esküvőre kapott üvegpoharak eltörése a házasság alatt rossz előjel és a kapcsolat romlását hivatott előrejelezni. Ki venné magára ezt a felelősséget, hogy az általa vásárolt ajándék miatt menjen tönkre egy kapcsolat? ;-)

presents-gifts-bridal-shower-wedding-shower-2447537.jpg

 

 

 

Így tartsd kézben a feladataidat a nagy napra készülvén!

agenda-2418401_1920.jpg

Az esküvő megszervezése erőt próbáló feladat. Rengeteg türelemre, kitartásra,nagy körültekintésre és alaposságra van szükség ahhoz, hogy minden tökéletesre sikerüljön. Ha előre átgondolt költségvetéssel és forgatókönyvvel indultok neki a tervezésnek, nincs okotok az aggodalomra.

Íme, felsorakoztatjuk a főbb teendőket, amit sorrendben kell kipipálnátok és garantált a nyugodt készülődés! ✌️

Annak érdekében, hogy egy idő-perspektívát is adjunk a feladatoknak, hozzátettünk egy ütemterv javaslatot.

1 évvel előtte

 • habár nagyon távolinak tűnik az esküvőtök dátuma, javasolt elkezdeni a tervezést 1 évvel előtte
 • most van esélyetek arra, hogy a legjobb szertartás és ünnepségi helyszíneket lefoglaljátok
 • állítsatok fel egy költségvetést, esetleg nyissatok egy közös bankszámlát, ahol az esküvőre szánt pénzt együtt gyűjtitek 
 • gondolkodjatok a vendéglistán, foglaljatok fotóst és küldjetek save-the date-et a meghívottaknak
 • a nagy napotok időpontja előtt 365 nappal tudtok bejelentkezni, lefoglalni az adott időpontot a Polgármesteri Hivatalban. Amennyiben más helyszínen tervezitek a hivatalos szertartást, kezdjetek el egyeztetni a szertartásvezetővel is.
 • jó ötlet már most gondolkodni az esküvő témáján – rusztikus vintage esküvőt akartok, vagy egy modernebb változat jobban fekszik nektek?

Fél évvel előtte

 • most ideje gondolkodni, hogy kiket akartok felkérni szereplőnek: nevezzetek ki házigazdákat, ceremóniamestert, koszorúsokat, vőfélyt és a tanúkat
 • remélhetőleg ebben a fázisban már eldöntöttétek az esküvő témáját és ehhez megfelelően most kerül sor a cukrász, torta, catering, fodrász, ruha, sminkes kiválasztására is
 • jó ötlet lehet fél évvel előtte megrendelni a nászutat is, ez nem kis kiadás és ajánlott időben kalkulálni a sok, egyéb költség mellett
 • erre az időintervallumra esik az egyházi szertartás megrendelése is; egyeztessetek az esetleges jegyes oktatásról

3 hónappal előtte

 • itt az ideje a meghívókat kiküldeni, a gyűrűket megvenni és az esküvői autót megrendelni
 • döntsétek el, hogy milyen virágokat szeretnétek az esküvőre. Sok virágos ingyenes konzultációt kínál, ami nagyon hasznos lehet, ha bizonytalanok vagytok a kiválasztásban
 • jó ötlet találkozni a szertartást vezetővel, hogy átbeszéljétek a lényeges dolgokat

1 hónappal előtte

 • a nagy nap egyre valóságosabbá válik és 1 hónappal előtte lehetőség van az utolsó módosításokat, véglegesítéseket elvégezni
 • elkezdhettek gondolkodni az asztalültetésen, véglegesítsétek a vendéglétszámot
 • konzultáljatok a fodrásszal, sminkessel, menjetek el menüt kóstolni, találkozzatok a fotóssal
 • írjátok meg a nap menetét, a pontos forgatókönyv megelőzi a vitákat és az idegeskedést
 • ügyeljetek arra, hogy minden ruhát előre felpróbáljatok arra az esetre, ha még igazítani kell rajtuk
 • gyakorolja a menyasszony a ruha megfelelő felvételét
 • amennyiben tervezitek a házassági szerződés megírását, ideje felkeresnetek egy ügyvédet

Utolsó hét

 • nagyon közeledik a napotok :) Ideje elhozni a gyűrűket, átismételni a szertartás menetét... ne izguljatok!
 • készítsetek elő egy SOS táskát: olló, ragtapasz, biztosítótű, fájdalomcsillapító és hasonló dolgok

1 nappal előtte

 • kapcsolódjatok ki közösen
 • lazítsatok, dekoráljátok ki a templomot és a helyszínt közösen a barátokkal
 • feküdjetek le időben, hogy kipihenten és mosolygósan ébredjetek ❤️

blog2.jpg

fotó: Erdősi Tibor