Esküvőmánia

A násznép hangulatfelelőse - vőfély vagy ceremóniamester?

2019. november 18. - sakurasaku

Ha ezen az oldalon barangolsz, valószínűleg már tudod, hogy az esküvő lebonyolítása nem a legegyszerűbb feladat ezen a világon, bár egy kis odafigyeléssel és összeszedettséggel hatékonyan lebonyolítható. A sok nagy kérdés közül az egyik legnagyobb, hogy kire is bízzuk az események koordinálását!

A régi időkben a vőlegény felebarátja, azaz a vőfély hivatott irányítani a násznépet és az eseményeket egyaránt, manapság azonban már lehetőségünk van hivatásos vőfélyeket is felkérni az esküvőre. A vőfély feladata látszólag igen egyszerű: szórakoztat és irányít. A hagyományok szerint ő búcsúztatja el a vőlegényt, majd a násznéppel karöltve kikéri a menyasszonyt a szülői házból. Mindezt vicces rigmusokban, versikékben szavalva, teletűzdelve jókívánságokkal. Napjainkban inkább az „egyhelyszínes” esküvők gyakoribbak, ilyenkor a kikérés és búcsúztatás egy helyen, a választott hotelben, étteremben, fogadóban stb. történik.

shutterstock_235880530_1.jpg

Vőfély

Az egyházi és polgári szertartást követően vicces rímekbe szedve játékra invitálja a násznépet és az ifjú párt, poénjai a vacsora közben is mulattatják a vendégeket. A különféle mondókák és szófüzérek olykor-olykor pajzán utalásokkal tarkítottak, ami megszínesíti a hangulatot. A tradíció szerint csak nőtlen férfi viselhette a címet, akinek öltözékének elengedhetetlen kellékei a bokrétás kalap és a szalagokkal díszített vőfélybot. Mára azonban ez igencsak elhagyható, sőt, az sem kritérium, hogy férfi töltse be a címet. Abban az esetben, ha nő tölti be a szerepet, „nőfélynek” hívjuk.

„Adjon, Isten jó napot, piros egészséget,
Tele kamrát, sok magot, örök békességet.
Vőfélynek is adassék meg, amit kérni kíván,
Úgy tudom, akad még itt egy csinos széplány.
Őt kéri a násznéptől szerény vőfélységem,
Várja a vőlegény, az Ő részére kérem.
Én csak elkísérném a templom kapujáig,
Onnan meg vezesse a vőlegény az oltárig.
Készítsék, hát elő gyönyörű fehére,
Mirtusszal éket, gyöngysorokat a fejére.
Adjon, Isten örök békességet,
Adjanak egy széparcú hajadont, most a vőlegénynek.
Legyen ez a nap szépségében jelkép,
föl hát a menyegzőre, készüljön a násznép."

Döntsünk bárhogyan a nemek között, elsősorban ügyeljünk arra, hogy személyesen is megismerjük azt, akire a nagy nap irányítását bízzuk, mert egy rosszul megválasztott szakember könnyedén megkeserítheti legédesebb pillanatainkat. Fontos a szimpátia, az, hogy közös hullámhosszon legyünk. Ezért a felkérés előtt mindenképpen iktassunk be egy-két személyes találkozót is. Ha a teljes biztonságra játszunk, akár szeretteink véleményét is kikérhetjük.

shutterstock_638410057_1.jpg

Ceremóniamester

A vőfély modernebb verziója a ceremóniamester. Már elnevezéséből is tudva levő, hogy sokkal inkább a forgatókönyv összeállításáért és az események levezényléséért felel, mint a násznép szórakoztatásáért. Így általában szakember tölti be ezt a szerepet.  Mind a vőfély, mind a ceremóniamester főbb feladatai közé tartozik a fotós, a videós, a zenészek, a pincérek és egyéb szolgáltatók irányítása, illetve az egybegyűltek terelése és informálása az asztalfoglalásnál, a helyszínek közötti menetnél és az eseményeknél. A stílus és az öltözet a meghatározó különbség közöttük, mára egyre gyakrabban mosódik össze a kettő. A ceremóniamester hivatalosabb, kevésbé régimódi. A népies rigmusok és népviselet helyett természetesebb hangvételben szórakoztat, elegáns öltözékben fogadja a vendégeket, és más az általa kitalált játékoknak is a hangulata.

A vőfély, ceremóniamester feladatai:

  • a vendégek fogadása
  • vőlegény búcsúztatása
  • menyasszony kikérése és elbúcsúztatása
  • menyasszonyi csokor átadása és a bokréta kitűzése, menyasszony szalagot köt a vőfélybotra
  • ebéd levezetése
  • a vendégek összetartása a polgári szertartásra menet
  • násznép átvezetése a templomi esküvőre, leültetése a templomban
  • időben érkezés
  • szertartások után a vendégek átvezetése az esküvői fogadás helyszínére
  • pohárköszöntők felvezetése
  • vacsora levezetése tréfás (olykor pajzán), mulattató versekkel, mondókákkal (étkezés előtti illetve fogások közti várakozás közben)
  • fotózás lebonyolítása (az ifjú páré, közös fotó a násznéppel)
  • táncok megszervezése és felkonferálása (nyitótánc, gyertyafénykeringő, örömszülőtánc, menyasszonyi tánc, újasszony köszöntő, menyecsketánc, stb.)
  • tortavágás felvezetése
  • játékok megszervezése és irányítása, jó hangulat biztosítása, násznép mulattatása (játékok: próbatételek a hangulat fokozására, cipőlopás, csomagkiváltás, bolondos levél felolvasás, bolond menyasszony, hasznos tanács, a vőfély tízparancsolata, a vőfély sereget gyűjt, lakodalmi vonat, stb.)
  • hajadonlányok összehozása a menyasszonyi csokor eldobására
  • nőtlen férfiak összehozása a harisnyakötő eldobására
  • menyasszony elrablásának megszervezése
  • hajnali étkezés bejelentése
  • elköszönő vers 

shutterstock_538637683_1.jpg

Amit mindenképpen előre érdemes tisztázni: miként irányítja a vőfély/ceremóniamester az esküvő menetét. Érdemes a játékokról, szövegekről és poénokról előre tájékozódni. Mindenképpen meséljünk magunkról, egyértelműsítsük, milyen stílust kedvelünk és ejtsünk szót a tabukról is. Fontos, hogy a lakodalmat irányító személy  kellemes beszélgetőpartner legyen, hiszen ebből rögtön leszűrhető, hogyan fog bánni vendégeinkkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://eskuvomania.blog.hu/api/trackback/id/tr2515311282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása