Esküvőmánia

Szokások és tippek – menyasszony és menyecsketánc

Most jön csak az igazi ereszd el a hajam!

2020. január 13. - sakurasaku

Napjaink esküvőire egyre kevésbé jellemző a hagyományok megtartása, azonban vannak kivételek, amik az új és formálódó szokások és divatos formulák között is kihagyhatatlan elemei egy lakodalomnak.  Többek között a menyasszony- és menyecsketánc is ilyen.

Sok mozzanatban hasonlóak, ám igencsak különbözőek is, de mindkettő a szórakozást és szórakoztatást szolgálja. A választás joga minden esetben az ifjú páré, egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy melyik hagyományt kell betartani, ezért segítünk kicsit a döntésben!

A menyasszonytánc illetve menyecsketánc hagyománya tájegységektől függ, mindenhol más szokás van érvényben. Mivel lényegében mindkét tánc ugyanazt a célt szolgálja, sokszor össze is mosódik a két hagyomány.

Menyasszonytánc

A menyasszony utolsó tánca az esküvői ruhájában, vagyis még éjfél előtt kerül rá sor. A régi hagyomány szerint ez az utolsó tánca lányként, hisz a nászéjszakát akkor még nem hálták el.

Eladó a menyasszony! felkiáltással vagy verses mondókával kezdi a vőfély (vagy manapság akár a ceremóniamester) a mulatságot, és ő is kezdi meg a menyasszony táncoltatását. Eközben a násznép a násznagyoknál vagy épp a vőlegénynél lévő kosárba, tányérba, vagy lábasba teszi a fizetséget, azaz az ifjú párnak szánt pénzajándékot.

menyasszonytanc.JPG

A menyasszonyt utolsóként a vőlegény táncoltatja meg, aki a tánc után felkapja feleségét és a pénzzel teli kondért, majd kiszaladnak és átöltöznek.

Menyecsketánc

A menyecsketánc, hasonlóan a menyasszonytánchoz a pénzajándékok átadásáról szól. A menyasszony azonban már menyecske ruhában táncol, vagyis újasszonyként ropja első táncát.

A táncoltatást ugyanúgy a vőfély vagy ceremóniamester nyitja, és tánc közben Eladó az újasszony! kiáltással invitálja a csapatot a táncoltatásra. Sokszor – a régi hagyomány szerint – a táncoltatás után aprópénzt dobálnak a menyecskének, amit söprűvel kell összesöpörnie és egy vödörbe gyűjtenie, amit az ifjú férj tart, ezzel szimbolizálva szerepeiket a házasságban.

Vannak tájegységek, ahol a társaság egy-egy bevállalósabb férfi figuráját bolond menyasszonynak öltöztetik – rongyokból, terítőből, függönyből menyasszonyi ruhát tekernek köré és így táncoltatja meg a násznépet.

Táncoltatás

A menyasszony- és menyecsketánc hozzávalója, hogy a násznép minden egyes tagja megtáncoltatja az arát kicsiktől a legidősebbekig. Ezért érdemes szem előtt tartani egy pár apróságot, ami megkönnyíti mind a menyasszony, mind pedig a kevésbé táncos lábú vagy idősebb vendégek dolgát.

  • A ritmust a vőfély / ceremóniamester szabja meg, ezért nagyon sok múlik rajtuk! Érdemes előre egyeztetni, nagyjából mennyi idő jusson az egy-egy vendéggel való táncra, így nem kell órákig ropni majd.
  • Ha még energiatakarékosabbak szeretnétek lenni, kérjétek meg a vőfélyt, hogy jelezze a vendégeiteknek, ne egyesével táncoltassanak meg, hanem családostul álljanak össze. Így egy 100 fős esküvőnél, lehet, hogy „csak” negyvenszer kell táncolnotok.
  • Ha a mindennapokban nem vagy gyakorlott tűsarkon egyensúlyozó, mindenképp lapostalpú cipővel készülj a lakodalomnak erre a szakaszára! Ha mégis megfeledkeznétek róla, itt az ideje lerúgni a kényelmetlen cipőt!
  • Mindig legyen kéznél egy kis folyadék, tetszés szerint víz vagy gyümölcslé. Egy korty hidratáls belefér.
  • Tartalékoljatok az erőtökkel! Biztosan lesznek olyan vendégek, akik jól meg akarnak titeket táncoltatni, így akikkel lehet, vegyétek pihenősebbre a koreográfiát. Néhány kevésbé megerőltető alapfigura is megteszi.

 menyasszonytanc2.JPG

Alternatív megoldás

Habár a menyasszony- és menyecsketánc a hagyományokat őrzi, sok pár szeretné kihagyni ezt a pénzgyűjtési lehetőséget és más módon kérik a násznép segítségét. Ma már nászajándék helyett inkább pénzt kérnek, vagy esetleg arra kérik vendégeiket, hogy egy-egy sorsjeggyel támogassák kezdődő közös életüket. Illetve egyre gyakrabban fordul elő, hogy a párok egy általuk kiválasztott szervezetnek ajánlják fel a lakodalmas összeget - ahogy arról előző blogposztunkban is olvashatsz. 

Ha alternatív módon kéritek a násznép pénzajándékát, fontos, hogy már a meghívóban jelezzétek ennek módját, hogy mindenki fel tudjon készülni.

weddingparty.JPG

Csak úgy mint ti, esküvőtök is teljesen egyedi, és ez nagyon is rendjén van! Ha nem szeretnétek hagyományos esküvőt és felmenőitek szokásait megtartva, megtalálható az egyensúly a modern és a régi világ között. Viszont ne feledjétek: a menyasszonytánc illetve menyecsketánc remek szórakozás a vendégeiteknek, és természetesen nektek is, ráadásul a legkönnyebb megoldás arra, hogy beinduljon az igazi „ereszd el a hajam”!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eskuvomania.blog.hu/api/trackback/id/tr7315407512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása